Arabská kuchyně

V Brně proběhlo další vaření za vedení šéfkuchaře z cestovky Kudrna – pana Karla Nekoly. Tentokrát jsme vařily v arabském duchu  a snímky ze  Sýrie komentovala Květa Růžičková.

Recepty

Čočková polévka se špenátem Šórabet adas bil sabánegh

2 sklenice hnědé čočky, 7 sklenic studené vody, 1 kg špenátu, 2 cibule, 1 svazeček zelené celerové natě, 8 stroužků česneku, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, sůl, ½ lžičky mletého pepře, šťáva ze 2 citonů. Uvaříme čočku do měkka, špenát omyjeme, necháme okapat a nahrubo nakrájíme. Cibuli drobně nakrájíme, nasekáme zelenou celerovou nať, rozetřeme česnek a vše společně opečeme na oleji. Přidáme špenát a za stálého míchání podusíme do měkka. Mouku rozmícháme ve sklenici studené vody a společně s ostatními přísadami přimícháme k čočce. Osolíme, okořeníme, necháme vařit asi 15 min. Před podáváním dochutíme citronovou š

Bába ghanúž s arabským chlebem

Pyré z lilků. 1 kg velkých lilků, 3 stroužky česneku, ½ sklenice omáčky tahíne (nutno koupit – omáčka z lisovaných sezamových semínek), šťáva ze 2 citronů, 2 lžíce kysané smetany, svazeček petrželové natě. Lilky rozložíme na plech, vidličkou propícháme slupku a pečeme nasucho v troubě, dokud se slupka téměř nespálí. Během opékání obracíme. Lilky rozpůlíme a vnitřek vydlabeme. Vydlabanou dužinu rozmačkáme (nemixujeme!), přidáme rozetřený česnek, sůl, omáčku tahíne a citronovou šťávu

Nakonec přimícháme smetanu.

Hlavní chod Faláfel s arabským chlebem

3 sklenice cizrny, 1 velká cibule, 3-5 stroužků česneku, svazeček zelené p

3 sklenice cizrny, 1 velká cibule, 3-5 stroužků česneku, svazeček zelené petrželové natě, sůl, 1 lžička mletého černého koření, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, 1 lžička cayennského koření (popř. mleté červené papriky), 2 vejce, 5 lžic strouhanky, olej na smažení Luštěninu namočíme přes noc do velkého množství vody (luštěnina svůj objem zvětší až trojnásobně). Slupky odstraníme třením v dlaních, popřípadě ošoupáme válečkem (tento krok přeskakuju…). Luštěninu umeleme společně s cibulí, česnekem a zelenou petrželovou natí. Osolíme, okořeníme, přidáme vejce a strouhanku, dobře promícháme a necháme postát aspoň 1 hodinu. Formičkou nebo v dlaních vytvarujeme malé karbanátky o průměru asi 5 cm. Smažíme ponořené v horkém oleji 3-4 minuty dohněda a dokřupava. Faláfel se konzumuje teplý i studený. Podává se s jogurtovými saláty, 2 s humusem nebo bába ghánužem. Původně se však podával na arabském chlebu, rozmačkaný a dochucený nakrájenými rajčaty a kyselou okurkou a politý omáčkou tahine

Zenábiny prsty

Asábea Zénab

Trochu anýzu, 2-3 sklenice vlažné vody, olej, 1 dávka ateru Nádivka: 1 ½ sklenice mletých ořechů, ½ sklenice moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku Z prosáté mouky, soli, mletého anýzu a vlažné vody vypracujeme pevné těsto. Těsto buď tence vyválíme a nakrájíme na obdélníky velké 4×12 cm, nebo z něj oddělujeme kousky o velikosti ořechu a každý kousek zvlášť rozválíme. Připravíme nádivku smícháním mletých ořechů, cukru, mleté skořice a muškátového oříšku. Nádivkou naplníme připravené obdélníky, které zavineme jako doutník a konce přitlačením dobře spojíme. Usmažíme v horkém oleji dokřupava. Necháme okapat a ihned namočíme do připraveného cukrového sirupu (ateru). Podáváme teplé i studené.

Arabský zeleninový salát Salatet chodra arabíje

6 ředkviček, 1 salátová okurka, 3 rajčata, 1 zelená paprika, 1 svazeček mladé cibulky i s natí, svazeček zelené petrželové natě, svazeček máty peprné, 1 hlávka salátu, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl Všechnu zeleninu důkladně omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Olej, citronovou šťávu a sůl smícháme, polijeme nakrájenou zeleninu a zlehka promícháme. Salát se někdy podává také sypaný sýrem.