Chobotnice

Už jste někdy vařili celou chobotnici? My v Olomouci ano!
Vážila přes dvě kila, byla měkkoučká, prostě skvělá!

Ingredience:

rozmrazená chobotnice 2,5 kg
3 mrkve
1 petržel
1 romanesco
bobkový list
nové koření
tymián
rozmarýn
bílé víno 3 dcl
zeleninový vývar ½ litru
máslo

Postup:

Zeleninu nakrájíme na kousky a dáme blanžírovat na kousek másla. Přidáme rozmrazenou chobotnici, podlijeme třemi dcl bílého vína (červený tramín), přidáme koření a dusíme asi 3 hodiny. Nesolíme, protože maso chobotnice je nasáto mořskou solí, nezapomeneme občas promíchat a podlévat vínem do změknutí. Podušenou chobotnici nakrájíme na porce a podáváme s bazalkovým rizotem.

Část blanžírované zeleniny (mrkev a romanesco) si odložíme na ozdobení pokrmu při podávání.