Fenomén dneška – kozí mléko

Trochu z historie chovu koz

Po 2. světové válce došlo doslova k úpadku drobných zemědělců a farmářů a tím i takřka zmizel chov koz. Zemědělství se postupně centralizovalo a v průmyslových mlékárnách se zpracovávalo pouze kravské mléko. Teprve po revoluci v roce 1989 se s přílivem nových nápadů, informací a zkušeností začaly postupně budovat malé, alternativní rodinné farmy. Přístupem ke zvířatům, hygienou a ručním zpracováním mléka a ostatních produktů zcela obrátily na ruby vžitý vzor velkochovů a megamlékáren. Kozy jsou chovány v čistém chlévě, často na podestýlkách z voňavých dřevěných pilin nebo hoblin, pasou se na loukách udržovaných ekologicky a je k nim přistupováno s láskou a úctou. Jsou velmi vybíravé, takže nepozřou napadené nebo nekvalitní krmivo. Ale proč tolik pozornosti a péče?

 

Význam kozího mléka a jogurtu – přísun tělesné a duševní síly

Kozí mléko je biologicky významná tekutina, se složením, které se liší od mléka kravského. Proto je tak dobře stravitelné. Způsobuje to rozložení tukových částic v mléce. Dále obsahuje celou řadu minerálních solí vápníku, hořčíku, sodíku a dalších, soli stopových prvků mědi, zinku a dalších a celou řadu důležitých vitamínů např. A, vitamíny B, C, D, E a kyselinu listovou. Jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru, má příznivý vliv na zdraví konzumenta. Proto se doporučuje každodenní konzumace jak mléka, tak i jogurtu.

Kde dále pomáhají?

  • při odstraňování nervových poruch, stresu, úzkosti a poruch koncentrace
  • při migrénách, které mohou být způsobeny i alergií
  • působí na výstavbu a obnovu buněk
  • jsou vhodné pro alergiky
  • pomáhají při léčbě onemocnění kůže, atopického ekzému nebo astmatu
  • jsou aktivní složkou v prevenci proti rakovině

Je prokázáno, že kozí mléko pozitivně působí na výstavbu a obnovu buněk a chrání je před škodlivými vlivy. Z výzkumů vyplývá, že kozy nikdy neonemocní rakovinou, je zde tedy něco, co kozí buňky chrání? Rozhodně se potvrdila skutečnost, že se nemocným rakovinou výrazně zlepšila kvalita života po pravidelné konzumaci kozího mléka. Proto je tento produkt předmětem mnoha dalších výzkumů.

 

Kozí máslo

Již egyptská královna Kleopatra znala kozí máslo jako elixír krásy a zdraví. Římské legie si jím léčily otoky a bolestivé klouby, sám Hipokrates napsal mnohá pojednání na téma kozí mléko a máslo, které obsahuje 84 % mastných kyselin, z nichž nejdůležitější je alkalická kyselina uhličitá. Tu obsahuje i většina antirheumatických preparátů. Napomáhá zlepšení pohyblivosti , zmenšení otoků a úlevě v bolestivosti.

 

Kozí produkty v kosmetice

Jak jsou kozí mléko (významný zdroj antioxidantů, zvlhčujících a zvláčňujících látek) a produkty z něj vyrobené všestranné, dokazují kosmetické studie. Pro kosmetické účely jsou vhodné především dvě složky kozího mléka: tuk a syrovátka.

Mléko – obsahuje ceramidy, lipozomy, koenzym Q10 a AHA kyseliny, minerální látky (vápník, hořčík atd.), vitamíny A a B a antioxidanty. Chrání pokožku před účinky volných radikálů a zvyšuje její odolnost proti nepříznivým vnějším vlivům a zánětům. Podporuje hojení, zklidňuje a zjemňuje podrážděnou pokožku. Doporučuje se i ke koupeli dětem s atopickým ekzémem.

Tuk z kozího mléka – je účinným nosičem výživových látek do hlubších vrstev pokožky. Přípravky, které tuk obsahují, udržují v rovnováze povrch pokožky, jehož narušení vede k jejímu přesušení a citlivosti, zvlášť vhodný je pro péči a obnovu pokožky zralé.

Syrovátka z kozího mléka – je v kosmetice velmi ceněnou surovinou. Podporuje hydrataci pokožky, zabraňuje vysušování, zlepšuje její prokrvení a tím i její odolnost. Aktivuje regenerační procesy stárnoucí pokožky.

 

A na závěr?

Všestrannost kozího mléka je ohromující a do všech důsledků ještě neprozkoumaná. Jediné co můžeme hned pro sebe udělat je, že si dáme s chutí lahodný sýr, jogurt nebo mléko, poděkujeme v duchu těm statečným, kteří do toho přes všechny nesmyslné administrativní překážky šli a zprostředkovávají nám výbornými produkty svou lásku k těmto tak často opomíjeným tvorům.

 

Z tisku vybrala Jana Kročáková