Jak jsme oblékly zástěry a začaly vařit jako profíci

Čtrnáctý červenec patřil pražským mammahelpkám, prostorám kuchyně hotelu Radisson Blu Alcron, šéfkuchaři Romanu Paulusovi a všem, kterým už zase chutná.

Bylo nás deset odvážných, co zaujalo pozice za stolem plným sklenek s ingrediencemi a výbavou profi kuchaře. Symbolicky jsme pozvedly vařečky a pustily se do dalšího kola celorepublikového projektu Holky, už mi zase chutná pod taktovkou jedné z našich největších gastronomických špiček.

Cílem tohoto workshopu bylo naučit ženy zvyklé na tradiční českou kuchyni vařit moderní výživově hodnotná jídla. Kuchyně 21. století má co nabídnout hlavně co do zdraví i nových chutí, což je ideální varianta pro ženy po léčbě, které by rozhodně měly tradiční česká jídla omezit.

Byly jsme překvapené érou zjednodušování. Zatímco jsme byly zvyklé během hodiny uvařit jedno jídlo – ne příliš zdravé, protože česká kuchyně k těm zdravým zrovna moc nepatří, dnes jsme zjistily, že během této doby může i pod rukama laika vzniknout tříchodové menu, chuťově vyvážené a výživově hodnotné.

Hráškový krém s Mascarpone vylepšený vložkou v podobě restovaných listů ledového salátu a cherry rajčat neměl chybu, navíc ozdobený pancettou – mňam. Filet z candáta s krupkovým rizotem naučil mnohé z nás zařadit ryby do jídelníčku – nejen kvůli jódu a omega3 nasyceným kyselinám, ale také kvůli opravdu fantastické chuti a rychlé jednoduché přípravě. No a sladká tečka – tvarohové nočky s jahodovou omáčkou.

Co k tomu dodat, holky – nám to tedy chutnalo a moc!

 

Už mi zase chutná

 

Už mi zase chutná