Jemná játrová paštika

Připravit paštiku není nic náročného, tenhle recept sice není z nejjednoduších, ale o to je výsledek lepší.

2 skleničky

250 g očištěných drůbežích (ideálně kachních) jater
1 dcl bílého vína
1 šalotka
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku
160 g másla (+trochu na zalití)

 

Játra omyjte a na hodinku je naložte do bílého vína. Po proležení játra z vína vyndejte a omyjte je pod tekoucí vodou. Nechte je důkladně okapat a společně s šalotkou je rozmixujte ponorným mixérem.

Aby byla paštika sametově jemná, můžete játrovou směs propasírovat v pasírovači. Do směsi přidejte muškátový oříšek, trochu soli a pepře. Máslo nechte rozpustit a zchladnout a přilijte ho k játrům. Připravou paštiku promíchejte a nalijte do nádoby, ve které ji budete servírovat.

Troubu předehřejte na 100°C, do pekáče položte nádoby s paštikou, do pekáče nalijte vodu, aby nádoby byly ponořené zhruba do poloviny a pečte asi 3/4 hodiny, dokud směs neztuhne.

Na hotovou paštiku nalijte v tenké vrstvě rozpuštěné máslo a nechte pomalu vychladnout.

 

Kaya, S vášní pro jídlo

 

Jemná játrová paštika

 

Jemná játrová paštikaq

 

Jemná játrová paštika