Krémová polenta s houbovým ragú

Polenta je kaše z kukuřice. S houbami je vynikajícím sytým pokrmem.

4 porce

hrnek instantní polenty
voda podle potřeby a návodu na přípravu polenty (každá potřebuje trošku jiné množství)
sůl a pepř
200 g měkčího sýru podle vaší chuti (já měla ovčí)
2 vrchovaté lžíce másla do polenty a jednu lžíci na houby
pořádná hrst lesních hub
jarní cibulka
1 dcl červeného vína
1 dcl hovězího vývaru
hladkolistá petržel

 

Nejprve si připravte polentu. V kastrolu přiveďte osolenou vodu k varu, přisypte polentu a míchejte, dokud nevznikne kaše. Pak ještě do horké polenty přidejte pepř, najemno nastrouhaný sýr a dvě lžíce másla. Vše důkladně promíchejte, aby kaše byla jemná.

Na houbové ragú nakrájejte jarní cibulku nadrobno a na másle ji nechte zesklovatět. Přidejte na plátky nakrájené houby a opečte je ze všech stran. Přilijte víno a vývar a směs duste tak, aby se tekutiny vyvařily a vznikla lehce hustá šťáva. Houby se mezitím podusí, ale budou ještě stále pevnější.

Do servírovací mísy naložte horkou polentu, na ní položte houby a vše zalijte šťávou z hub. Celé jídlo pak už jen posypte najemno nasekanou petrželkou.

 

Kaya, S vášní pro jídlo

 

Krémová polenta s houbovým ragú