Pohankové risotto s dýní a sušenými houbami

Pohanka je draví velmi prospěšná, upravit lze na tisíc způsobů. A zrovna tenhle se u nás doma zabydlel, rozhodně stojí za vyzkoušení.

 

2 porce

malá dýně hokkaido
olej ze sušených rajčat
250 g loupané pohanky
trochu másla
šalotka
velký stroužek česneku
hrst sušených hub, nejlépe hřibů
zeleninový vývar
hrst hladkolisté petrželky
šťáva z poloviny citronu
sůl

 

Nejprve si připravte pečenou dýni. Na ní rozkrájejte dýni na měsíčky, odstraňte semínka, pokapte jí olejem a dejte péct do trouby na 200 °C. Když se dýně opeče dozlatova a změkne, vyndejte jí z trouby a vidličkou jí rozmělněte na maličkaté kousky.

Pohanku na oleji opečte za stálého promíchávání dozlatova a dejte stranou. Na oleji s máslem pak nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Pohanku vraťte zpět do pánve, přidejte trochu zeleninového vývaru a sušené houby a nechte provařit.

Když se vývar vstřebá, přidejte dýni a postupně vždy přilévejte trochu vývaru, dokud se úplně nevstřebá, až do té doby, než pohanka změkne. Nakonec už jen vmíchejte nasekanou petrželku a šťávu z citronu. Případně vše dosolte a rozdělte na talíře.

 

Kaya, S vášní pro jídlo

 

Pohankové risotto s dýní a sušenými houbami