Polévka z muškátové dýně s opraženými slunečnicovými semínky a opečeným bezlepkovým chlebem

Suroviny:

muškátová dýně 3,4 kg
3 ks mrkev
2 ks petržel
3 ks pomeranč
75 g slunečnicových semínek
10 g zázvoru (5g si nastrouháme)
dýňový olej
máslo
smetana
1ks chili paprička
zeleninový vývar
bezlepkový chleba
sůl

Postup:

Dýni bez jádřince rozkrojíme na 6 částí, dáme na plech, proložíme čerstvým rozmarýnem a zastříkneme dýňovým olejem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 stupňů asi 45 minut.

Do hrnce dáme trošku dýňového oleje a kousek másla. Pokrájenou zeleninu mírně opečeme (i část zázvoru) a podlijeme zeleninovým vývarem, který si během vaření připravujeme z kořenové zeleniny. Pomeranče zbavené kůry a semínek pokrájíme a přidáme k dušené zelenině, rovněž tak i opečenou a oloupanou dýni. Vše povaříme, dle chuti přisolíme, přidáme kousíček chili papričky a strouhaného zázvoru. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Na stůl servírujeme s opečenými dýňovými semínky a bezlepkovým chlebem opečeným na olivovém oleji. Možno dozdobit pár kapkami dýňového oleje.

 

Polévka

Polévka