Rozhovor s Karlou Otavovou, koordinátorkou Mamma HELP centra v Olomouci

Jak ti bylo, když tě organizátoři pozvali do poroty na Garden Food Festivalu?

V neděli dopoledne mi zavolal moderátor festivalu Bohuš Petr s nabídkou být jednou z porotců při kuchařském duelu Zdeňka Pohlreicha a šéfkuchaře restaurace Lobster Jaroslava Kára. Samozřejmě, že má první reakce byla “zúčastním se moc ráda”. Po cestě na festival jsem si začínala uvědomovat, jakou odpovědnost jsem na sebe přebrala, vždyť jsem “Olomoučanka”, Jaroslav Klár také, bude tam mít hodně příznivců, budu objektivní? Musím, vždyť jde hlavně o to, abychom se pobavili a zasmáli. Srandy jsme si díky Zdeňkovi užili opravdu hodně…

Prozradíš nám, co mistři připravili a jak to chutnalo?

Před zahájením oba kuchaři dostali košík s potravinami, jejich složení do poslední chvíle neznali. V koši bylo deset ingrediencí. Každý kuchař z nich měl připravit tříchodové menu do 30 minut. Pro mě a miss Elišku Bučkovou to byl úkol nesplnitelný. Oba kuchaři se shodli na tom, že z košíku nepoužijí bujon a tak si diváci mohli na památku odnést od kuchařů malý dárek. Kuchaři si s úkolem poradili bravurně. O exkluzivní názvy jednotlivých jídel se s vámi bohužel nepodělím, pamatuji si jen jediný a to Ministrova játra z menu Zdeňka Pohlreicha… jo a Hejtmanovy prsty. Jinak se jednalo u obou kuchařů o téměř stejná meníčka. Špagety s rajčaty a sýrem Gran Moravia, játra na cibulce a krevety. Jídlo bylo skvělé od obou mistrů a osobně bych si netroufla hodnotit kvalitu jídla a správnost použitých ingrediencí.

A bylo těžké být objektivní? Přece jen, Jaroslav Klár měl nejen výhodu domácího hráče, ale naše kuchařky k němu brzy nastoupí do učení…

Jednoduché to nebylo, ale Zdeněk Pohlreich je každým coulem profesionál a tak celou situaci odlehčoval, komentoval vtipnými narážkami na Moravu a tak jsme se díky němu na podiu stále smáli, což je patrné i z fotodokumentace. U mě rozhodlo to, že byl Jaroslav Klár rychlejší, stůl měl čistý, což každá žena ocení, no a v neposlední řadě – je Moravák!!! Prostě být úplně objektivní bylo fakt moc těžké…