Rozhovor s paní Lucií Křížkovou – Váchovou

V září navštívila náš plzeňský Mamma HELP Lucie Křížková – Váchová, MISS České republiky 2003, kterou jsme oslovili s prosbou, zda by se mohla v rámci svých časových možností občas zúčastnit našich akcí. Využila jsem toho, že v průběhu povídání došlo i na náš projekt Holky už mi zase chutná, a požádala jsem ji o rozhovor.

Lucie, náš projekt je zaměřen na zdravé vaření. Vy jste se od dětství věnovala aktivně sportovní gymnastice, zajímá mě, jestli vaše stravování bylo odlišné od ostatních vrstevníků?

V dětství jsem stravování příliš neřešila. Nesportovala jsem na vrcholové úrovni, můj trenér se o jídelníčky svých svěřenkyň tolik nezajímal. Častokrát jsem hřešila. První dietní omezení přišlo ve třinácti letech, kdy mě začal trápit žlučník. V patnácti mi museli žlučník po opakujících se kolikách odoperovat. Žlučníkovou dietu dodržuji stále, takže žádná přemaštěná a smažená jídla, tedy alespoň ne nijak často (s úsměvem).

Vnímala jste jako malá nějaký rozdíl mezi kuchyní maminky a vašich babiček? Přece jenom, babičky mají tendenci vnoučatům všelijak podstrojovat…

Maminka prošla školou vaření mé babičky, takže kuchyně příliš odlišné nebyly. Vařila se tradiční česká jídla. Byla jsem na to zvyklá, milovala svíčkovou, ovocné knedlíky, knedlo vepřo. Tyto chutě mi zůstaly dodnes. Postupně jsem ale i díky cestování začala ochutnávat kuchyně jiných zemí a začala i sama ve vaření experimentovat. Českou kuchyni vařím i teď, odlehčeněji, často ji ale střídám s kuchyní italskou.

Dnes je trend používat biopotraviny, syrovou stravu – jak se na to díváte? Nebylo by moudřejší jít cestou regionálních potravin, jako třeba v Rakousku? Tradiční kuchyně, vařená moderně a odlehčeně.

Určitě. Regionální potraviny mají mou velikou podporu. V obchodě se velmi zajímám o to, odkud potraviny, které nakládám do košíku, pocházejí a dávám přednost těm z České republiky, ideálně z mého regionu – ráda nakupuji na farmářských trzích, ve farmářských prodejnách.

V tom případě předpokládám, že tedy jíte zdravě? A máte čas si jídlo vychutnat a užít?

Myslím si, že celá má rodina jí zdravě. Kvalitní a zdravé jídlo je pro mě i pro manžela opravdu důležité a snažíme se ke zdravé stravě vést i našeho syna. S manželem jsme velcí gurmáni, častokrát si děláme radost a zajdeme si na dobré jídlo do restaurace. Snažíme se také celá rodina snídat a večeřet společně, u jídla se nerozptylujeme jinými věcmi, vychutnáváme si ho a užíváme si rodinné pohody.

Jakým jídlem uděláte radost svému muži, synovi a co máte nejradši vy sama?

Manžel má rád těstoviny na různé způsoby, synek je masomil, a já? Já mám ráda ryby, mořské plody, tatarský biftek, sushi… Na tyhle dobroty si ale raději zajdu do restaurace. Sama si nejraději vařím také těstoviny.

A když budete chtít přece jen zhřešit, co si dáte?

Smažený sýr s hranolkami. Téhle klasice jednou za čas neodolám.

A co Vánoce a Velikonoce, jsou u vás, pokud jde o jídlo, v duchu tradic?

U nás doma rozhodně! Bramborový salát, kapr, rybí polévka, vánočky… A další dny po návštěvách hody a hody… Vánoce miluji právě proto, že si užívám dobrého jídla od rána do večera, nejen na Štědrý den. Velikonoce už u nás takovou tradici nemají, ale stejně pečeme beránka, bochánky, velikonoční nádivku…

Paní Lucie, podělíte se s námi o nějaký váš oblíbený recept?

Ráda, je to recept na králičí placičky:

0,5 kg králičího masa (případně může být i vepřové nebo kuřecí) – nakrájené na kostičky
4 lžíce solamylu
4 lžíce oleje
3 celá vejce
4 větší cibule (na kostičky)
1 lžíce worchesteru
1 lžíce sojové omáčky
vegeta
sůl
kari – podle chuti

Všechno smícháme dohromady, necháme v chladu uležet do druhého dne a pak pečeme na pánvi na rozpáleném oleji placičky. Jako příloha může být kaše, brambory, hranolky nebo chléb – dle momentální chuti strávníků.

Moc děkujeme za čas, který jste nám věnovala a budeme se těšit na naše další shledání při některé akci plzeňského Mamma HELP centra.

 

Za plzeňský tým kuchařek se ptala: Ilona Tytlová