Stravování onkologicky nemocných pacientů

Ve středu 18.1.2017 proběhla v rámci akce Holky už mi zase chutná v brněnském Mamma HELP centru přednáška studentek ze Studentské asociace nutričních poradců. Zaměřily se na stravování onkologicky nemocných pacientů a teorie byla doplněna i praktickými ukázkami. Ochutnaly jsme dobroty, které patří ke zdravému stravování. Za měsíc proběhne další přednáška, která se bude zabývat recepty, které jsou vhodné při užívání léků na ředění krve. Těšíme se a přednášejícím děkujeme za přínosné informace.

Lenka Pelánková

Nutriční recepty

LILKOVÝ KUSKUS SALÁT S TUŇÁKEM

SUROVINY na 5 porcí

Lilek 500 g
Olivový olej 25 g
Citrónová šťáva 13 g
Koriandr 13 g
Tuňák ve vlastní šťávě 250 g
Kuskus celozrnný 300 g
Polníček 150 g
Rajčata cherry červená 250 g
Sůl 1 g
Pepř 1 g

KAKI PUDINK

Na 5 porcí

5 kaki
2 lžíce medu
½ lžičky mletého kardamonu
hrst vlašských ořechů nasekaných nadrobno
2,5 lžičky chia semínek
½ lžičky na ozdobu

Postup:

Kaki oloupat, nakrájet na kostky a dát do mixéru společně s
medem , kardamonem. Rozmixovanou směs v míse smíchat s
ořechy a chia semínky, vlít do formiček (obsah cca 150 ml). Dát
na 5 – 10 minut do lednice ztuhnout, poté vyklopit na talíř a
posypat chia semínky.

POMAZÁNKA Z VAJEC A AVOKÁDA

4 vejce natvrdo, nakrájené
2 malá avokáda, zbavená pecky a oloupaná
1 lžíce řeckého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce nasekané jarní cibulky
½ lžičky dijonské hořčice
Sůl, pepř
pečivo

Postup:

V misce smíchejte vejce i bílky, nasekané avokádo, jogurt,
citronovou šťávu, cibulku a hořčici. Promačkejte vidličkou, osolte a
opepřete. Jezte s pečivem či na krekrech.