V Praze jsme připravily zdravý piknik na rozkvetlé louce

Slunečné počasí a krásné prostředí Botanické zahrady v pražské Troji včera pomohly oficiálně odstartovat projekt Holky, už mi zase chutná! netradiční tiskovou konferencí, během níž novináři i hosté mohli ochutnávat zdravé speciality. Akce byla totiž zahájena Zdravým piknikem, který připravily již vyléčené pacientky z pražského Mamma HELP centra, které se celostátního projektu účastní.

Projekt představila ředitelka Mamma HELPu Jana Drexlerová a spolu s Lenkou Prokopovou z Botanické zahrady Praha přivítaly účastníky akce, mimo jiné i věrné podporovatelky Mamma HELPu, Michaelu Dolinovou a Karolínu Ruppert.

Pražský tým kuchařek se v průběhu akce ochotně fotil, poskytoval rozhovory a mezitím stihl přichystat to nejdůležitější – bohaté piknikové menu. Zdravé pochutiny připravil pod vedením nutriční poradkyně Lenky Kaprhálové, která krátce pohovořila o zásadách zdravé výživy.

„Je potřeba organismus v průběhu léčby co nejméně zatěžovat, zaměřit se tedy na kvalitu a pestrost potravin, a omezit přísun sacharidů obsažených ve výrobkách z mouky, obilovin, cukr v jakékoli podobě,“ doporučila Kaprhálová. „Naopak zelenina a určité druhy ovoce se mohou konzumovat v dostatečných porcích. Je potřeba ohlídat i cukr obsažený v mléčných výrobcích,“ upozornila.

Pak už nezbývalo než ochutnávat a ochutnávat. Zdravé dobroty přilákaly i kolemjdoucí návštěvníky, kteří se o projektu také chtěli dozvědět. Během degustace se pacientky podělily o recepty na jídla, která jim pomáhala spravit si chuť po chemoterapii. Většinou mohly pozřít jen jednoduché polévky, mléčné výrobky nebo ovocné a zeleninové šťávy. Právě tyto suroviny se staly základem piknikového menu.

„Na mé nechutenství při chemoterapii zabíralo spolehlivě jen maminčino rizoto,“ přiznala Karolína Ruppert.

Účastníci akce tak mohli ochutnat například amarantové müsli se žlutým melounem, bulharskou studenou polévku tarator, pomerančový salát na slano s červenou cibulí, domácí limonádu z granátových jablek a další speciality.

Za odměnu si všechny přítomné kuchařky odnesly nádherné šeříky jako pozornost od Botanické zahrady a dobrý pocit, že se akce vydařila.

 

 

foto: Viktorie Taxová, studentka Střední školy a Vyšší odborné škola reklamní a umělecké tvorby Michael

 

 

foto: Kája Hanzlíková, studentka Střední školy a Vyšší odborné škola reklamní a umělecké tvorby Michael