Vepřová panenka na tymiánu

suroviny:

1200 g vepřové panenky
1 větší cibule
3 stroužky česneku
hrubá sůl
čerstve mletý pepř
tymián (čerstvý)
1 středně velká mrkev
olivový olej

postup:

  • mrkev nakrájet na špalíčky vhodné ke špikování a krátce povařit (ne zcela do měkka,aby se s ní dalo špikovat)
  • panenku odblanit, opláchnout a osušit (pro lepší manipulaci překrojit na 2 nebo i 3 části)
  • prošpikovat mrkví (nemusí být)
  • vetřít hrubou sůl
  • maso zprudka opéct ze všech stran na oleji
  • připravit obdélníky alobalu, podle počtu kusů panenky,
  • každý alobal potřít trochou oleje, poklást kolečky cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem a zabalit
  • péct v troubě rozehřáté na 200°C cca 20 – 25 min
  • po vyjmutí z trouby nechat cca 5 min uzavřené v alobalu

Chutnější je méně propečená. Když je vychladlá, dá se krájet na tenounké plátky.

Vařila Emilka Hnátová

 

Vepřová panenka na tymiánu