Vliv jídla na zdraví a vitalitu

kaprhalovaPro lepší pochopení filozofie stravování onkologicky nemocných pacientů nabízím velmi stručné a jednoduché vysvětlení vlivu jídla na zdraví a vitalitu člověka.

Tak jako u zvířat, která se živí podle svých potřeb, tedy ve volné přírodě, se i u člověka projevuje, pokud se stravuje jídlem přirozeným pro jeho potřeby. Základem jsou bílkoviny (nemusí jich být mnoho), kvalitní tuky (ideálně v původní podobě – ořechy, semena, tuk obsažený v mase nebo v rybách), sacharidy jsou pouze palivo a jejich přírodní podoba je – zelenina a ovoce.

Jak to bylo dříve?

Člověk původně konzumoval různé živočichy, ořechy, kořínky, rostliny, plané ovoce. Jeho tělo je proto vybaveno enzymy, které dokáží zpracovat a využít maximum z těchto zdrojů. Během evoluce si člověk našel další zdroje – obiloviny. V posledních 200 letech prošel potravinářský průmysl velkou změnou. Z obyčejných obilovin (žito, ječmen, proso, oves, pšenice) začaly vznikat výrobky, zbaveny olejů a cenných látek. Vymílání mouky, kombinace tuků a mouky, slazené a různě dochucované produkty tak velmi drsně zasahují do látkové výměny. Po zásahu v 60-letech minulého století a striktní zákaz tuků a prosazování sacharidů se zvýšil nárůst onemocnění cukrovkou, nadváhou a zvýšeným cholesterolem mnohem rychleji, než tomu bylo dříve. Společně s minimální pohybovou aktivitou je to nejdůležitější příčina stávajících zdravotních potíží, nástupu civilizačních chorob ve věku pod 40 let.

Jak vlastně funguje látková výměna?

Organizmus využívá v látkové výměně dva druhy energie. První, ta původní, je pro tělo přirozená od počátku – jsou to tuky. Ta druhá jsou cukry, které vznikají strávením sacharidů (pečivo, přílohy, ovoce, zelenina, obiloviny, sladkosti, sladké limonády, džusy). Pokud není opravdu vydatná fyzická aktivita (těžší práce, sport) nadbytek sacharidů se přemění na mastné kyseliny a ty se pak ukládají do tukových zásob. Navíc vyšší hodnoty cukru v krvi ohrožují organizmus se všemi negativními následky (odumírání tkání, zhoršení zraku = při pokročilém diabetu). Tuky v tomto ohledu nejsou tak rizikové.

A co když mám rakovinu?

Nádorové buňky preferují pro svou potřebu glukózu. U primárního nádoru umí nádorová buňka zpracovat i tuk. Buňky v metastázách však fungují pouze na glukóze. Proto je zapotřebí maximálně omezit přísun sacharidů, které se promění na glukózu velmi rychle – výrobky z mouky, obiloviny, cukr v jakékoli podobě. Naopak zelenina a určité druhy ovoce se mohou konzumovat v dostatečných porcích. Je potřeba ohlídat i cukr obsažený v mléčných výrobcích. Nejvhodnější jsou kysané výrobky, jogurt, podmáslí, kefír či přírodně fermentované – tvrdé sýry, čerstvé sýry, tvaroh. Díky snížení přísunu cukrů do organizmu ztrácí rakovinové buňky na agresivitě a mohou tak být lépe zničeny onkologickou léčbou.

Tyto informace jsou výsledkem dlouholetých výzkumů. K dispozici mám i zdroje, ze kterých čerpám. Ve své poradně mám možnost na vlastní oči vidět proměny u klientů, kteří mají zhoršený zdravotní stav a na změnu ve stravování reagují velmi dobře. Toto stravování nenahrazuje péči lékařů a doporučenou léčbu. Je však vhodným doplňkem, a pacient vlastní vůlí ovlivňuje průběh nemoci a možnost uzdravení. Společně s vhodně zvolenou fyzickou aktivitou je to mocný nástroj v boji s rakovinou.

Lenka Kaprhálová

Výživová poradkyně a sportovní dietoložka

www.dietolozka.cz